„Architecten willen heel graag de samenleving vormgeven. Dat had ik ook.”

Fascinerend: Fleur Agema (hier 24 uur opgesloten in een ruimte met Wilfried de Jong), kamerlid voor de PVV en secondant van Geert Wilders, genoot een architectonische opleiding. Op de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Ze werkte een tijdje bij een ontwerpbureau (waar lijkt onduidelijk, en wij doen uiteraard niet aan speculatie), maar een zenuwaandoening dwong haar een carrièrestap te maken: de ontwerpster werd politica.

Mevrouw Agema studeerde af met een ontwerp voor een gevangenis (pas op: Joop.nl, dus wellicht niet geheel ongekleurd). Een gevangenis met een zeer precies georkestreerd leer- en heropvoedingsprogramma. Kunstenaar Jonas Staal herinterpreteerde haar project en schreef en illustreerde (lees: modelleerde) er een boek over vol – hier te bestellen als fysiek object en hier gratis te downloaden in PDF-vorm. Lekker donkere renders.

Design as Politics wacht met smart op de eerste door een CDA-kamerlid ontworpen aanleunwoning. En de Partij van de Dieren kan niet snel genoeg met een voorstel voor een uitbreiding van Artis komen wat ons betreft – omdat de kruisbestuiving ontwerp-politiek ook andersom ongetwijfeld stof tot bloggen geeft.