Debat THEN/NOW #4

Aankomende donderdag (25 mei) zal het de debat ‘THEN/NOW #4: HET PUBLIEKE DOMEIN ALS POLITIEK MEDIUM?’ plaatsvinden in het NAi. Na een inleidende lezing van Cor Wagenaar zal Wouter Vanstiphout in debat gaan met Bernard Colenbrander, Ton Schaap en Albert Jan Kruiter op de vraag: is de stedelijke ruimte in staat uitdrukking te geven aan een glasheldere politieke boodschap die raakt aan de persoonlijke ambities van de burgers?

Het publieke domein van de stad wordt gevormd door straten, pleinen, openbare en representatieve gebouwen. Ze zijn gemaakt voor gemeenschappelijk gebruik, maar het zijn ook de plekken waar de gemeenschap duidelijk maakt waar ze vandaan komt en waar ze heen wil: de hardware van de gebouwen, de software van demonstraties en ‘happenings‘. Wat de boodschap ook is, in het publieke domein bereikt ze iedereen; het is tegelijkertijd strijdtoneel en toonbeeld van de uitkomsten van die strijd. Het is gemeenschappelijk en dus politiek. Het plaatst de stedeling in zijn politieke context, letterlijk. Het is een kwestie van architectuur en stedenbouw. Willen machthebbers hun politieke utopia’s onder de mensen brengen dan is er geen betere plek dan het publieke domein; wil de oppositie ertegen protesteren, dan is ook daarvoor het publieke domein de aangewezen plek. Zo was de situatie eeuwenlang. Maar is dit nog steeds zo?

Tijdens de lezing van Cor Wagenaar wordt ingegaan op twee tamelijk radicale voorbeelden uit de geschiedenis die laten zien hoe twee tijdvakken door exact dezelfde ambities werden bepaald: de jaren tussen 1775 en 1850, en die tussen 1955 en 1975. Mensen gingen de straat op en wilden het publieke domein letterlijk hervormen. Is dat ook nu nog mogelijk? Kan het publieke domein andere boodschappen uitdragen dan alleen commerciële? Heeft de smartphone gemeenschappelijke belangen versplinterd? Is een niveau van welstand bereikt dat niets te wensen overlaat? Is het openbaar bestuur in staat recht te doen aan ieders ambities.

Het debat zal plaatsvinden op 24 mei en start om 20:00 uur in het NAi Auditorium. Toegang is € 7,50 (€ 3 voor studenten). Inschrijven kan hier.