Vrijdagmiddagkaffee: Wouter Vanstiphout en Mark Ritsema

Deze vrijdag zal Wouter Vanstiphout optreden als gastprogrammeur voor het ‘vrijdagmiddagkaffee‘, dat iedere week in het Schieblock wordt gehouden. Het thema voor komende vrijdag is (hoe kan het ook anders) Design as Politics en zal ingaan op de dreigende teloorgang van Rotterdam en al het moois en nieuws dat uit een stad in crisis kan voortkomen.

Onder het genot van een drankje zal worden terug gekeken op het Rotterdam van de jaren 80, waarin de toenmalige crisis een incubator bleek te zijn voor een unieke stadscultuur. Dit zal geplaatst worden in het perspectief van de (nabije)toekomst waarin de economie stil is gevallen, de stad uit lege gebouwen bestaat en er nauwelijks nog subsidies zijn voor kunst of muziek. Zullen deze omstandigheden ook dit keer leiden tot echte nieuwe beelden en ideeën?

Daarbij komt aan de orde wat de rol van stedenbouwkundigen en architecten hierin eigenlijk nog is. Kan er wel worden gesproken over de stad als een project of is dit iets waar je gewoon leeft, wat je probeert te beschrijven en te begrijpen; de stad als poëzie in plaats van als een architectonisch ‘project’.

Na een bijdrage van Wouter Vanstiphout zal de legendarische Mark Ritsema van de underground new wave/rock band Spasmodique (sinds kort weer bij elkaar voor een reünie) optreden. Veel van hun nummers uit de jaren tachtig gingen over de donkere, harde industriële sfeer van Rotterdam, hij zal dan ook de meest stedelijke tracks uit hun oeuvre voor je spelen. Daarna zullen beide heren worden geïnterviewd door Piet Vollaard.

Het vrijdagmiddagkaffee Design as Politics, vindt plaats op 22 Juni in de Dépendance/Schieblok, Schiekade 201, Rotterdam. Het kaffee is open vanaf 17.00 uur, het programma start om 18:00. De voertaal is Nederlands en entree is gratis.